mac plug

Witamy!

Aby wziąć udział w dyskusji, zaloguj się lub zarejestruj, możesz zalogować się przez swoje konto z facebook'a, twitter'a lub konto google!

Sign In with Twitter Sign In with Google Login with Facebook

Zaloguj się Zarejestruj się

W tej dyskusji

usługi macplug

nieudana instalacja na macbook'u
  • monikaadamsmonikaadams March 2011 +1 -1
    Drodzy Zanwcy i Eksperci. Potrzebuję pomocy. Mam starego macbook'a (ma ponad 4 lata- 2g ramu, intel duo core, 13,3"ö wstyd mı ale nıe jestem w stanıe wıecej o nım powıedzıec), z wcześniej zainstalowanzm OSX 10.5.2 Leopard. Kupiłam go używanego. Od początku wolno chodził i nagmninnie się zawieszał, więc próbowałam zainstalować bezskutecznie leoparda snow oraz Mac pro OS 10.5.2 (obie płyty oryginalne. Wyskakuje informacja o niemożliwości zainstalowania Mac OSX na tym komputerze wraz z prośbą o zrestartowanie). Niestety nie dostalam płyty wraz z kupnem komputera. Ostatecznie spróbowałam zainstalować windowsa xp (tez oryginał) nie wiedząc, że należy wpierw zaınstalować boot camp. Oczywiście podczas instalacji wystapił błąd - nie wykrył dysku (?). W tym momencie mój mac włącza się, ale nie jestem w stanie z niego korzystać (widnieje czyste białe okno). Obie płytki z systemem mac os i snow też nie działają (wybieram jezyk po czym wyskakuje komunikat o niemożliwości zainstalowania Mac OSX na tym komputerze wraz z prośbą o zrestartowanie). Zastanawiam się co zrobić. Nie znam się na komputerach:)
  • tecetece March 2011 +1 -1
    jeśli Twój komputer ma procesor Core Duo (nie Core 2 Duo) to musisz zapomnieć o Snow Leopart - Snow wymaga procesora 64 bitowego (od Core 2 Duo i nowsze).
  • pyniopynio March 2011 +1 -1

jeśli Twój komputer ma procesor Core Duo (nie Core 2 Duo) to musisz zapomnieć o Snow Leopart - Snow wymaga procesora 64 bitowego (od Core 2 Duo i nowsze).

Bzdura. Snow Leo smiga na miniaku late 2006 z CoreDuo 1.66. Snow Leo smiga na intelach a byl to pierwszy system nie wspierajacy PPC.

Na szybko wyglada to ze probojesz zainstalowac system z plyty dedykowanej do innego komputera (np. do imaca).
  • RobertoRoberto March 2011 +1 -1
    Z powodzeniem korzystałem ze Snow Leo na Miniaku Core Duo swojego czasu.
  • HarryHarry March 2011 +1 -1
    Jak mówią przedmówcy bez problemu zainstalujesz SnowLeo, musisz tylko posiadać wersję dedykowaną dla twojego komputera lub wersję BOX. Twój komputer zapewne wyszedł ze sklepu z Leo 10.5 więc tę wersję możesz sobie nawet z torrentów zaciągnąć i będzie legalna. Komputer nie chce zainstalować systemu z tych płyt które masz gdyż są to płyty dedykowane dla innych modeli, sama napisałaś że są to płyty od Mac Pro. Tak więc tylko na Macu Pro da się z nich zainstalować system, ty natomiast potrzebujesz wersję dla MacBook lub wersję którą można zainstalować na każdym Macu, czyli wyżej wspomniany BOX.
    Co do windows to BootCamp jest zainstalowany na twoim kompie, należy tylko podczas startu komputera przytrzymać klawisz OPTION (ALT) i po pojawieniu się menu z wyborem dysku startowego wybrać płytę instalacyjną z WINDOWS, należy ją wcześniej włożyć do napędu. Problemem jest to że będziesz musiała sformatować dysk twardy komputera co wiąże się z utratą wszystkich danych na dysku. Dalsza instalacja jednak nie powinna sprawić jak najmniejszych problemów.
  • JanuszJanusz March 2011 +1 -1

Jak mówią przedmówcy bez problemu zainstalujesz SnowLeo, musisz tylko posiadać wersję dedykowaną dla twojego komputera lub wersję BOX. Twój komputer zapewne wyszedł ze sklepu z Leo 10.5 więc tę wersję możesz sobie nawet z torrentów zaciągnąć i będzie legalna...

Początek słuszny ale skoro to MacBook 1.1 z 2006 roku to wyszedł jednak z Tygrysem.
  • HarryHarry March 2011 +1 -1
    Januszu dziękuję za zwrócenie uwagi.
    Fakt, nie zwróciłem na to uwagi i nazbyt dwuznacznie się wyraziłem. Sednem zdania miało być to, że system dedykowany danej maszynie nie wymaga oryginalnych płyt a wyszło, że namawiam do piractwa (!sic).
    Oczywiście jeśli wyszedł z Tygrysem to tenże system, a nie Leo, możesz legalnie pobrać z sieci lub pożyczyć od kogoś i zrobić kopię nie bojąc się wizyty urzędników naszego skarbca.