mac plug

Witamy!

Aby wziąć udział w dyskusji, zaloguj się lub zarejestruj, możesz zalogować się przez swoje konto z facebook'a, twitter'a lub konto google!

Sign In with Twitter Sign In with Google Login with Facebook

Zaloguj się Zarejestruj się

W tej dyskusji

usługi macplug

Oferujemy komputery używane poleasingowe.
Dobierz thule do Twojego roweru.
Szybka pomoc przez internet to serwisant ,sprawnie i wygodnie!
Tu się witamy
  • grzegorgrzegor September 2010 +1 -1
    Za pomysłem Jar'a, w tym wątku można się przywitać ze wszystkimi. Starymi, i nowymi znajomymi, tak jak wymagają podstawowe zasady uprzejmości.

Ja jestem grzegor. Jak wiem, to na pewno pomogę.
    Dawniej wieloletni użytkownik linuksów na desktopach (teraz już tylko administracja serwerami), więc spodziewajcie się ode mnie terminalowo-skryptowych rozwiązań wielu problemów.

Ze względu na całkowitą nieumiejętność wysławiania się, to czasem moje posty mogą być odbierane mylnie jako „atakujące”, za co z góry przepraszam i zapewniam, że tak nie jest.

Chętnie przyjmuję zaproszenia na piwo w obrębie Krakowa ;)
    Kontakty i inne pierdółki na mojej stronce/wizytówce: http://www.grzegor.pl

Serdecznie wszystkich witam!
  • ClassicGODClassicGOD September 2010 +1 -1
    Zabawne :D
    Ja rowniez mam za soba wiele lat na rozmaitych systemach operacyjnych w tym Linuxach i milosci ktora zlamala mi serce czyli BeOS (jednym z glownych motywow przesiadki na Mac OS X byly solidne Unixowe podstawy tego systemu choc od skryptow shellowych preferuje AppleScript ;) ).
    Moje posty rowniez czesto mylnie odbierane sa jako wrogie ale taki juz mam styl wypowiedzi.

Witam wszystkich ;)
  • romeoadromeoad September 2010 +1 -1
    Witam ponownie, bo już kiedyś się na mac.plugu witałem.

Nie mam pojęcia jak są odbierane moje posty, lubię terminal i na codzień programuję, żeby w wolnych chwilach poświęcać się aktywności ruchowej.
  • szczottieszczottie September 2010 +1 -1
    Witam,

Póki co każdy tu widzę jest informatykiem... A ja po prostu lubię "Jabłka" ;) Nie programuje i nie lubię terminala ;] Kiedyś grałem w kosza. Ciągle szukam swojego powołania :)

Pozdrawiam
  • user_jgorauser_jgora September 2010 +1 -1
    Witajcie :)

Tez nie programuje i nie lubie terminala ;) za to jablka to moja pasja i praca.

Pozdrawiam
  • m4nom4no September 2010 +1 -1
    Witajcie,
    jestem Mariusz. Jestem już z Wami od 1,5 roku i choć niewiele mnie widać, to Wasze forum (wcześniej makowe) jest dla mnie pozycją obowiązkową w trakcie zabieganego dnia.

Po prostu lubię macosx. Nie programuję. Terminal oswoiłem do własnych, niezbyt skomplikowanych potrzeb...Nie szukam problemów na siłę, ale zdarza mi się zapytać o oczywistą oczywistość ;)

Cheers;).
  • MacBOFHMacBOFH September 2010 +1 -1
    To i ja sie przywitam ;) Pewnie niektorzy mnie z macpluga pamietaja.
    Administrator serwerowych rozwiazan OS X, czasem linux. Nie lubie terminala, uzywam jak musze. Preferuje GUI, stad czasem koledzy nazywaja mnie "klikaczu" ;)
  • jarjar September 2010 +1 -1
    - a ja się już obawiałem, że ten pomysł jest passe. Tym milej mi widzeć, że taka "lista obecności" nadal może być interesująca.

Używam komputerów (tylko Maków) jakoś od lat '80; pierwsza maszynka prywatna to był Mac SE, przedtem używałem poprzednich modeli. Bardzo interesuje mnie tzw. "filozofia narzędzia", jestem wręcz fanem "podstaw fizyki i zdrowego rozsądku". A że z zawodu pierwszego jestem artystą plastykiem - a więc i projektantem - swego czasu opracowałem i wykonałem zawiasy do PB G3 Wallstreet II wykasowywując pewne błędy konstrukcyjno-materiałowe występujące w oryginalnej kostrukcji; podobnie wytrzynaścilem znacznie wcześniej: torbę przewoźną na Maki-lodówki, czy dwufunkcyjną podstawkę pod laptop. W kategorii moich zainteresowań "technicznych" bardzo brakuje mi programowania - jest kilka spraw które są potrzebne a nawet bardzo potrzebne w środowisku historyków sztuki, muzealników (moja druga dziedzina), i pragnąłbym je zrobić. Jeśli o sprawy humanistyczne chodzi, to moje pasje/działania historyczno-zabytkoznawcze jakoś się odzwierciedliły w dziale "Silva Rerum" na dawnym MacPlug --> Makowe.pl. No i czas na poczucie humoru: jestem przysięgłym zwolennikiem komiksu Żona Admina autorstwa p. Kai Mikoszewskiej - Nerd Kya, oczywiście naszej własnej Powieści Forumowej autorstwa Sławomira, która dosłownie kilka dni temu została odnaleziona przez s@ntee; na jej stronach jest informacja wraz z linkiem do odcinków Powieści. Ostatnim odkryciem jest autor przedstawiający się jako Charyzjusz Chakier; cykl Serwer - dla mnie kapitalny, a i inne też.
  • RobertoRoberto September 2010 +1 -1
    Ja się na mac plugu chyba nawet nigdy nie witałem :) (taki ze mnie cham ;])

W Makówkach jestem raczej świeży - na PPC nigdy nie miałem okazji pracować (tylko na zajęciach miałem okazję popatrzeć na jakieś starsze Power Maki, ale na patrzeniu się skończyło) jednak z Tygryskiem miałem jeszcze do czynienia :)
    Zaczynałem od miniaka, który IMO jest naprawdę super komputerem (jednak potrzeba mobilności zmusiła do zmian).

Aktualnie student, informatyki. Terminal mnie nie przeraża i nie odrzuca, ale jeżeli mam już takie wspaniałe GUI... ;]
    Ostatnio zainteresowania podążają w kierunku Obj-C i Cocoa (bardzo żałuję, że pracy inżynierskiej w Cocoa nie mogę napisać), jednak brakuje mi jakiegoś bardziej obeznanego community, które mogłoby pomóc.
    Mocniej siedzę w webmasterce i tutaj pomocy raczej rzadko potrzebuję ;) a w miarę chętnie udzielam.

W systemie trochę sobie czasem grzebię, więc jakąś wiedzę posiadam i na niektóre problemy znam rozwiązanie, jednak np. do grzegora nie ma porównania ;)

Witam i pozdrawiam :)
  • RemikRemik September 2010 +1 -1
    Dobra dobra, niech mi ktos powie dlaczego musialem zakladac na nowo moje konto i gdzie system karmy ktory pewnie i tak juz … A poza tym witam!
  • AndrzejAndrzej September 2010 +1 -1
    Wszyscy musieli, bo stare forum chyba diabli wzięli, a karmić chyba tutaj nikt nikogo nie będzie ;)

W sumie nigdy jeszcze nie miałem okazji bardziej dogłębnie się przedstawić (poza osobistymi kontaktami) co niniejszym postaram się nadrobić :)
    Krótko: z wykształcenia artysta muzyk (niepraktykujący), z zamiłowania komputerowy dłubacz (od ZX Spectrum i Atari, poprzez pecety aż do maków), języki programowania znam mniej więcej jak niemiecki - pogadać dużo nie pogadam, ale sporo rozumiem :)
    Zawodów wykonywałem wiele - redaktor, handlowiec, agent ubezpieczeniowy, serwisant komputerów, grafik i animator 3D, układałem też sieci komputerowe i eleganckie podłogi z drewna egzotycznego w kryzysowych czasach :) Okazjonalnie webmaster i administrator (Winda, Netware, Linux). Od paru lat wykładowca rozlicznych przedmiotów informatycznych na prywatnej uczelni. Pensja marna, ale mam za to dużo wolnego czasu dla rodziny (dla mnie podstawa z uwagi na niepełnosprawną córkę).
    Wolny czas głównie poświęcam na dokształcanie i zajęcia ruchowe (latka lecą, trzeba dbać o formę) - rower, rolki, nordic walking itp. Na forum lubię zaglądać w poszukiwaniu Mądrości i Wiedzy, czasem nawet uda mi się komuś pomóc, sam raczej rzadko zawracam innym głowę jako namiętny użytkownik googla i MacGyver z zamiłowania ;)
  • jsgjsg September 2010 +1 -1
    Witam. Jestem JSG i jestem...
    przepraszam, to nie to spotkanie...
    Janek, na makach od 94 roku, co wiem to powiem, ale od informatycznej strony noga totalna, fotograf i w tym temacie zawsze chętnie i o każdej porze. W swoim czasie prowadziłem warsztaty i szkolenia w zakresie obsługi i wykorzystania przystawek cyfrowych, oraz oświetlenia studyjnego. Miałem np okazję wdrażać ten typ sprzętu do pracowni fotograficznej Muzeum Pałacu w Wilanowie. Specjalizuję się w fotografi produktów. Nie stronię od fotografii okolicznościowej, reportażu, fotografii wizerunkowej, rodzinnej czy dekoracyjnej. Nie boję się sięgać po nowe środki wyrazu, lub łączyć te klasyczne z nowoczesną techniką.
    Palę tytoń w fajce klasycznej, jeżdżę starym BMW, fotografuję również dla zaspokojenia wewnętrznych potrzeb, nie tylko dla chleba, studiowałem antropologię kultury i historie sztuki, ale życie zawodowe nie dało mi tych studiów dokończyć. Piszę z błędami, jak coś wyłapiecie proszę o informację, na pewno poprawię.
    Dawno temu organizowałem spotkania warszawskiej makowej wiary i zbliża się moment w którym znów to zrobię.
    Z mechanicznych wynalazków zamontowałem w PM G4 cube wiatrak którego nie było słychać, jako dawce używając LC475.
  • santeesantee September 2010 +1 -1
    Czy ja się witałam? Nie? To ja! s@ntee! No ta, co palcem w oku grzebie - dobrze, że nie w nosie, jak nie przymierzając jeden taki inny Admin. Slawo twierdzi, że mam dwa ulubione powiedzonka: 'Think Different' i 'Chłoptasiu'. Z pierwszym się zgadzam, w przypadku drugiego - Łże, nigdy tak nie powiedziałam do nikogo! Chyba się chłoptasiowi MałyMietki do szarych cel dobrał! ;-) Zresztą Sławo wiele rzeczy o nas napisał i możecie sobie je poczytać tutaj: http://santee.pl/2010/09/06/makowe-sekrety-ujawnione/ Sami ocenicie, co prawda a co nie ;-)

Tymczasem siedzę i stróżuję, pomogę rozebrać kompa na kawałki i czasem jakiś soft podrzucę. Znaleźć mnie możecie tutaj: http://santee.pl na MJ i w kilku innych miejscach.

Think Different!
  • jarjar September 2010 +1 -1
    @ przedmówczyni:
    1. on nie dłubie w nosie, on dokonuje i kontroluje manualnie zmiany kierunku nosa; pesymiści mogą to odebrać jako kręcenie nosem, optymiści – jako posługiwanie się tzw. górnym węchem dla tym lepszego wyczucia: skąd wieje wiatr. Oczywiście wiatr sprzyjający naszym zamiarom.
    2. Trzeba wykasować kropeczkę na końcu linku do stron s@ntee -- na prośbę autora skasowano, punkt utracił aktualność
  • MirdhamMirdham September 2010 +1 -1
    Skoro wszyscy się przedstawiają to i ja.
    Jestem znany jako Mirdham. Przygodę z makami zacząłem w 2007 r. w związku z czym załapałem się jeszcze na macplug, zanim przeistoczył się w makowe.pl. W chwili obecnej pracuję i dokarmiam rybki. Poza komputerami moją pasją jest fotografia. Niestety nie miałem nigdy okazji wykonać nić poważniejszego niż fotograficzna pamiątka z wakacji... może kiedyś się uda.

Na forum służę pomocą zabłąkanym duszom, w miarę możliwości oczywiście ;)
    Przy okazji pozdrowienia dla starych i nowych znajomych.
  • goniagonia September 2010 +1 -1
    Dostałam odgórne polecenie przywitania się, także proszę bardzo.

Witam, jestem Gonia, trafiłam tutaj dzięki nepotyzmowi.
    Jabłkowa indoktrynacja trwała w moim przypadku praktycznie od dziecka, ale czego innego można oczekiwać mając pana tece za brata...
    Informatykiem rzecz jasna nie jestem (cóż, bywa), ogólnie mówiąc, robię różne pseudo-kreatywne rzeczy.
    W wolnym czasie lubię chadzać na pielgrzymki do Apple Store na Covent Garden i dotykać wszystkiego, co się da.
    Do tego oczywiście wyszukiwanie kretyńskich web comics i bezsensu w odmętach internetu.

Miło mi poznać macplugowe towarzystwo :)
  • jargojargo September 2010 +1 -1
    Zalogowałem się wczoraj, a witam się dzisiaj, cóż cieszę się z powrotu macplug tu zaczynałem przygodę z macami - fascynacja macami zaczęła się duuuużżżo wcześniej, pierwszego maca kupiłem w 2008, potem iPhone teraz doszedł iPad, myślałem o macu mini ale raczej się to nie opłaca, ale wracając do forum fajnie że jest , że wróciło - pomimo wszystko macowe fora są inne niż hm .. innych systemów
  • SlawomirSlawomir September 2010 +1 -1
    Fajnie jest tu być znowu.
    Slawomir
  • romeoadromeoad September 2010 +1 -1

Póki co każdy tu widzę jest informatykiem...

Tak szczerze pisząc, to że pracuję programując nie czyni mnie informatykiem. Z wykształcenia (poniekąd) i zamiłowania jestem tancerzem. Komputery przyszły jakieś dobre kilka lat później.
  • MotykaMotyka September 2010 +1 -1
    Witam,

sporo zaglądałem na wcześniejszej wersji macplug, potem na makowym totalnie sie gubiiłem i przestałem zaglądać.

Widzę, że się zdjęcia profilowe nie zmienily - miło Państwa widzieć na tej stronie.
    Mój pierwszy Mac to rok 2001, pracowałem w agencji reklamowej w Stanach, system Classic, potem byłem szczęśliwym użytkownikiem iMac G4, PowerMac G5, teraz pracuję i użytkuję Mac Pro z 2009 i MacBook Pro z 2008.

Pozdrawiam serdecznie. Robert
  • RobertoRoberto September 2010 +1 -1

Póki co każdy tu widzę jest informatykiem...

Ale to da się w prosty sposób wytłumaczyć - informatycy z definicji spędzają sporo czasu przez komputerem. Nic dziwnego, że nie chcą się męczyć ze swoim sprzętem i używać czegoś czego używanie jest przyjemnością ;)