mac plug

Witamy!

Aby wziąć udział w dyskusji, zaloguj się lub zarejestruj, możesz zalogować się przez swoje konto z facebook'a, twitter'a lub konto google!

Sign In with Twitter Sign In with Google Login with Facebook

Zaloguj się Zarejestruj się

W tej dyskusji

usługi macplug

Windows - system, który sam się psuje
  • macpiorunmacpiorun July 2011 +1 -1
    Takie to oto przykre zdarzenie spotkało mnie ostatniej nocy:

zapragnąłem pobrać pewną grę ze steam, lecz jako, że dostępna jest ona jedynie na platformie windows, dzięki boot camp wbudowanego w snow leoparda, z łatwością się “przełączyłem”. uruchomiłem windows 7, wykryło mi jakieś 17 krytycznych aktualizacji / łatek, zważając by wśród nich nie znajdował się sp1, zainstalowałem o co prosił windows update, po czym zrestartowałem komputer ponownie uruchamiając win’a. uruchomiłem steam i rozpocząłem pobieranie wybranej pozycji. pobieranie miało się zakończyć za ok. 4 - 6 godzin, więc poszedłem spać.

jakież było moje zdziwienie, gdy po przebudzeniu się rano, mój macbook pro wyświetlał ekran logowania systemu mac os x! domyślając się jednak co się stało, szybko uruchomiłem windows. system ładował się normalnie, lecz w momencie w którym powinien wyświetlić się ekran logowania, najzwyczajniej w świecie gasła matryca! nie muszę chyba wspominać, iż “na ślepo” nic nie mogę zrobić. spotkało mnie to już nie pierwszy raz, więc wiedziałem, iż jest to wina niedopracowanego jeszcze sp1. uruchomiłem więc system w trybie awaryjnym, po czym “przywracanie systemu” i punkt przywracania sprzed “automatycznej aktualizacji” (tak wiem, po prostu zapomniałem ją wyłączyć). narzędzie przywracania rozpoczęło swoją pracę i przywróciło system do poprzedniego stanu (a właściwie tak twierdziło). prawda była jednak taka, że podczas gdy właśnie tego typu rozwiązanie zawsze pomagało, tym razem okazało się nieskuteczne.

powiecie pewnie: “a miałeś tam jakieś ważne dane? - nie? to upgrade’uj do lion’a. przy okazji zrobisz nową partycję na windows’a.” co prawda to prawda. to jest jakaś rada. tylko, że obecnie nie pali mi się do instalacji nowego sytemu od apple, tym bardziej, iż mam już wszystko ładnie skonfigurowane i sprawnie działające pod 10.6.8. nie chce też instalować na nowo windows 7 ze względu na zbliżającą się oficjalną premierę 10.7. po co mam kilka razy robić to samo? i tutaj pojawia się moje pytanie do was:

czy jest jakiś sposób na odzyskanie “pełnej sprawności” systemu windows 7 professional (64-bit) sprzed sp1 na macbooku pro 13,3” (early 2011) na którym to występuje ten cholerny problem z matrycą???

dodam jeszcze tylko, że nie mam już więcej punktów przywracania ani żadnych innych pomysłów… :(
    sine ira et studio
  • MirdhamMirdham July 2011 +1 -1
    To może na początek, upgrade do liona nie zmieni twojej konfiguracji więc nie masz się czego obawiać. Ja miałem Tigera, potem Leoparda i Snow Leoparda, za każdym razem upgrade-owanego i nadal żyję. Co więcej Windows XP którego miałem na pokładzie też żyje.
    Z tego co się orientuję jak włożysz płytę CD/DVD z Windowsem to możesz uruchomić konsolę odzyskiwania systemu, albo po prostu zainstalować system raz jeszcze na tej samej partycji bez wymazywania jej. Windows stworzy nowy katalog c:\Windows a stary system będzie w c:\Windows1 czy jakoś tak. Przynajmniej tak w XP się działo.
    W skrócie ja bym spróbował z naprawą systemu z płyty, popsuć bardziej już nie możesz. Dane z Windowsa zawsze możesz zgrać gdzieś jako że partycja jest widoczna pod Macosx, więc jak coś tragedii nie będzie.
  • macpiorunmacpiorun July 2011 +1 -1
    "upgrade do liona nie zmieni twojej konfiguracji" - to akurat wiedziałem. też zaczynałem od tigera. chodziło mi bardziej o "czystą instalację" by zyskać "sprawność nowego komputera". co do wskazówki z windowsem, to dzięki - "pobawię się" jeszcze z płytą instalacyjną i najwyżej dam znać jak poszło.
    sine ira et studio
  • owieccowiecc July 2011 +1 -1
    Próbowałeś użyć przycisku rozjaśniania matrycy? U mnie XP wyłącza główny monitor po zalogowaniu się do systemu (drugi monitor działa ok). Naciśnięcie przycisku rozjaśniania lub uśpienie i obudzenie komputera włącza matrycę.